İhracat yapmak isteyen firmalar, ihracatın uzun soluklu ve çaba gerektiren bir iş olduğunun farkında olmalıdırlar. Bu yüzden kendi yapılarını avantaj ve dezavantajlarını çok iyi belirledikten sonra, bu konuda uzman kişi ya da kişilerden oluşan bir ekiple nereden başlayacaklarına karar vermeleri gerekmektedir. İhracat nasıl yapılır? Kısaca özetlemek gerekirse
Burada insan kaynağının önemi büyüktür. Doğru kişilerle başlayıp, hedef ve beklentilerin belirlenmesiyle, yeni pazarlara açılması gerekmektedir. Burada önemli olan nokta, tek seferlik birden fazla satış yapmaktansa, kurulan sistemle düzenli ancak sürekli satış yapabilmektir. Bunun için de hedeflenen Pazar(larda) kalıcı olmak çok önemli bir noktadır. Firmaların bunu sağlayabilmeleri için mevcut müşterilerini memnun etmek ve bu müşterilere yenilerini eklemek durumundadırlar.
Bunu yapmanın tek yolu, pazarda müşteriyle sürekli bir iletişim kurulmalı ve bu konuda biz hep buradayız imajı verilmelidir. Hiçbir firma güven duymadığı ya da geleceğinden emin olmadığı bir firmayla iş yapmak istemez. Bu açıdan müşteriye sürekli pazarda var olduğunuzu hissettirmek gerekir. Bunu hissettirebilmeniz için bir ihracat departmanın varlığı gereklidir. Bu işi profesyonel yaptığınızı, uzun vadeli baktığınızı müşteriye kanıtlamak zorunludur.
Dolayısıyla sektörel fuarlara katılmak, fuar sonrası potansiyel müşterilerinizle, sürekli temas halinde olmak gerekmektedir. Gelişen teknoloji ile, iletişimin hızı ve boyutu çok değişti. Bu yüzden rekabet çok arttı. Artık firmaların birden fazla potansiyel tedarikçileri var. Bu hızlı yarışta fark yaratmanız gerekmektedir. Bu farkı yaratmanın ise iki yolu var. Birincisi yeni bir ürün veya hizmet sunmak, ikincisi ise, insan kaynaklarınız.
Niş market bulmak gerçekten çok güç. Hiçbir firmanın üretmediği bir ürün bulmak, üretmek gerçekten çok zor. O zaman geriye insan kaynaklarınız da farklılık yaratmak kalıyor. İhracat departmanın sorumluluğunu verdiğiniz kişi ya da firmaların bu konuda uzman olmaları çok önemlidir. Aksi taktirde yapılacak potansiyel hatalar yüzünden hedef pazarlarınızı kaybedebilirsiniz. Firmalar tarafından yapılan en büyük yanlış ise, ihracatı ya tutarsa mantığıyla yapmaya çalışmalarıdır. Şurası bir gerçektir ki ya tutarsa diye başlanan hiçbir iş tutmaz! Firmalar bir satış yapalım departmanı da kurarız anlayışındalar. Böyle bir şey olmaz demiyorum ancak olursa şansınız açık olmasından kaynaklanacaktır. Bu açıdan firma önce kendi içinde ihracata başlamak isteyip istemediğine karar vermeli ve sonra da bu konuda uzman kişilere başvurmalıdır. Elbette ihracatın nasıl yapılacağı konusunda, uzman kişilerden aldığınız bilgiler doğrultusunda, hedeflerinizi netleştirmeniz size, zaman, para kazandırarak verimliliğinizi arttıracaktır.
Net-For BAE, Dubai’de iş yapan onlarca müşterisi ve yılların deneyimiyle, en iyi ihracat aracı firmalarındandır. Profesyonel ticaret danışmanlarımız tüm sorularınızı ücretsiz yanıtlamak için beklemektedir. Bize yazarak ve bizi arayarak sizde hızlı ve sorunsuz bir şekilde Dubai’de iş yapmaya başlayabilirsiniz.
Profesyonel ve size özel çözümler için; BİZİ ARAYIN veya BİZE YAZIN SİZİ AYARALIM!
Net-For ihracat danışmanlığı; Başarıya götüren kurumsal çözümler.